Salam dan selamat sejahtera.

Selamat menyambut tahun baru kalendar Islam.

Korang rasa dekat Tokyo nie ade tak masjid?
Kalau korang tak pernah cari maklumat nie, memang korang rasa tak der masjid dekat Tokyo kan?

Dekat Tokyo nie sebenarnya ade lebih 5 buah masjid tau.

Dan Masjid yang selalu orang pergi adalah Masjid Tokyo.

20190812_042500058_iOS.jpg
Macam biasa, bos akan selalu lupa untuk ambil gambar dari jauh. Nasib korang la yang asyik
tengok gambar bangunan sekerap deh.

Nama sebenar adalah Tokyo Camii Mosque.
Tapi disebabkan Masjid ini adalah yang paling besar dekat Tokyo, dan
bentuknya memang bentuk masjid.

Bentuk masjid? Kebanyakan masjid dekat Jepun nie adalah bentuk bangunan biasa, so dari luar
memang tidak nampak seperti bentuk masjid. Tapi Masjid Tokyo nie jeh lain. Tengoklah gambar-
gambar dekat bawah.

20190812_040855788_iOS.jpg

20190812_042311324_iOS.jpg

20190812_040853754_iOS.jpg
Nie bahagian bumbung masjid. Corak- corak ini adalah daripada budaya Turki.

Masjid ini ade 2 tingkat. Ruang solat( gambar di atas) adalah di tingkat 2.
Tingkat 1 adalah Turkish Culture Centre dan juga halal market.

20190812_081234011_iOS.jpg
Tea kot.

20190812_035040221_iOS.jpg
Mee sedapp dan Mamee! Tapi saya tak beli, mahal la sikit.

20190812_035623794_iOS.jpg
Dalam susah2 cari daging halal, nie ade jeh jual nuget halal. 550 yen, murah.

20190812_035628197_iOS.jpg
Ingatkan nuget jeh ade, haa nie daging ayam, daging lembu, daging kambing, semua ada!

Kepada sesiapa yang datang jalan-jalan Jepun cubalah prgi masjid nie, kalu duduk lama sikit, bolehlah
berjimat dengan beli daging halal, dan masak sendiri, (kalu airbnb tue dibenarkan masak ye)



Posted by: trainee (September 1, 2019 6:25 AM)

Back To Top

Calendar

September 2019

Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30