Hai~ hello~

Bila datang ke Jepun nie, banyak perkara baru yang dapat dirasai tau. Pengalaman, perasaan baru yang kaw2. haha

Bile cakap benda baru, teringat pengalaman tengok salji first time.

TIme tue 2014 cuti sekolah, diorang panggil winter holiday.

IMG-0095.JPG
( Gambar ini ditangkap mase di Nagano, kalu x silap, di ambil semasa di dalam bas)

IMG-0238.JPG
(sekadar gambar hiasan, diambil dari resort area Nagano)

Bile ingat balik, memang rase giler.

1.Bayangkan kalau salji, bende yang korang confirm x kan tengok mase kat Malaysia, unless kalu korang
pergi ke negara luar, baru leh nampak.
2. saye study kat Tokyo, salji adalah sangat jarang untuk turun di Tokyo. time winter holidah, student Malaysia kat
Jepun pun ade la buat gathering, alang2 musim salji, kitaorang buat lah gathering kat tempat mmg salji turun. x silap, tahun tue gathering kat Toyama.
saye naik train dari Tokyo ke Toyama. Time tue Tokyo x salji, tapi area utara mcm Toyama, dah mmg salji turun.

Pengalaman pertama salji!

Dlm perjalan ke Toyama, saye dan kawan, naik train dari Tokyo. x silap, ikut google map,
kene tukar train 5,6 kali. Perjalanan dalam 10jam rasenye.
Permandangan dari train adalah biasa. Permandangan musim luruh.

Sampailah ke kawasan pergunungan dengan banyak terowong. Lepas keluar masuk keluar masuk,
Masuklah ke terowong yang agak panjang. rase seperti 10 minit di dalam terowong.

Apabila keluar dari terowong, time tue saye speechless. speechless dengan permandangan di luar.
Putih! Puthi! putih dengan salji. Terus terang, memang cantik giler. Dengan salji yang turun lebat,
dengan rumah style Jepun beratapkan salji putih. fuhh!!

Ingatkan dalam anime, movie je permandangan yng berubah sekelip mate tue, nie tengok dengan
mata sendiri. keluar air mata doe, terharu giler, haha.

IMG-0219.JPG
Nie gambar time kat nagano x silap, air kolam beku, cube jalan atas ice. haha

p/s btw, title kat atas tue, sebenarnye ade senpai yng sebelum tengok salji, selalu duk ingat salji
tue pasir putih.


Older Entry HOKKAIDO >>

Newer Entry << Foodex Japan 2019


Posted by: trainee (April 10, 2019 6:24 AM)

Back To Top

Calendar

May 2019

Su Mo Tu We Th Fr Sa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31